Spondyloarthropathie

Spondyloarthropathieën vormen een bredere groep reumatische aandoeningen met heel wat overlappende kenmerken.

Een belangrijk kenmerk van deze vorm van chronische artritis is de betrokkenheid van de wervelzuil in het ontstekingsproces.
Daarnaast is er in vele gevallen ook ontsteking van grote gewrichten, zoals de enkels, knieën, heupen en dergelijke.
Opvallend is de aanwezigheid van enthesitis, een ontsteking van de aanhechtingsplaatsen van pezen en ligamenten aan de botten en tendinitis.
Bij al deze spondylarthropathieën kunnen oog-, huid-, darm-,en peesproblemen voorkomen.

De belangrijkste spondyloarthropathieën zijn:
* Ankyloserende spondylitis (ook wel ziekte van Bechterew genoemd)
* Artritis gerelateerd aan Psoriasis
* Artritis bij inflammatoir darmlijden (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)
* Reactieve artritis (als reactie op darm- of urogenitale infectie)

Het prototype spondyloarthropathie is ankyloserende spondylitis.

De term spondylitis ankylosans is afgeleid van de twee Griekse stamwoorden “spondylos” (wervel) en “ankylos” (gebogen). De diagnose wordt vooral bij mannen op jong volwassen leeftijd gesteld. Het is een reuma-aandoening die zich vooral ter hoogte van de rug manifesteert: zowel halswervelzuil als borst- en lendenwervelzuil kunnen in het ontstekingsproces betrokken zijn.

Typisch is ook de aantasting van de gewrichten tussen heiligbeen en bekken. Hierdoor kan de ontstekingspijn uitstralen naar de bilstreek en soms aan een ischias doen denken. Vooraleer er efficiënte behandelingsmethoden gekend waren, leidde de aandoening vaker dan nu, tot een verstijving van de ruggengraat en borstkas, met opvallende vooroverbuiging (kyfose) van de borstwervelzuil. Dit kon gepaard gaan met ademhalingsproblemen als gevolg van een gekrompen uitzettingsvermogen van de borstkas.

Naast de aantasting van de wervelzuil, kunnen ook andere symptomen optreden: ontsteking van één of enkele gewrichten (vaak een knie, een enkel, een vinger- of teengewrichtje), peesontsteking (tendinitis) voornamelijk rond de hiel, oogontsteking of darmontsteking.

Een erfelijk kenmerk, in het jargon HLA B27 genoemd, kan vaak worden teruggevonden. Het komt echter ook in 7% van de algemene populatie voor.

Last updated: oktober 4th, 2010 by Patrick.Verschueren